Υγρό ή ξηρό ξύρισμα

Yγρό ή Στεγνό Ξύρισμα;

Υγρό ή στεγνό ξύρισμα (δηλαδή συμβατικό ξύρισμα με λεπίδες ή ξύρισμα με ηλεκτρική ξυριστική μηχανή)

Η επιλογή μεταξύ του υγρού ξυρίσματος ή του στεγνού ξυρίσματος είναι ένα δίλημμα που προβληματίζει τους άνδρες από… την εφεύρεση της ηλεκτρικής ξυριστικής μηχανής. Οι άνδρες ξυρίζουν τα γένια του προσώπου τους εδώ και χιλιάδες χρόνια και χρησιμοποιούν διάφορα μέσα για να το κάνουν. Για πολλούς άνδρες, το ξύρισμα είναι η καρδιά της ρουτίνας περιποίησής τους και η ξυριστική τους μηχανή είναι το αντικείμενο με το οποίο ξεκινάνε την κάθε τους ημέρα. Καθώς τόσο το συμβατικό ξύρισμα όσο και το ξύρισμα με ηλεκτρική ξυριστική μηχανή είναι το ίδιο αποτελεσματικά, τελικά η επιλογή μάλλον είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και εξαρτάται από παράγοντες όπως οι ατομικές προσδοκίες και οι ξυριστικές συνήθειες. Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το μυστήριο για να μπορέσετε να κάνετε την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Ποιά η διαφορά?

Η βασική διαφορά μεταξύ του συμβατικού ξυρίσματος και του ξυρίσματος με ηλεκτρική ξυριστική μηχανή είναι ο τρόπος που κόβονται τα γένια.

Συμβατική Ξυριστική Μηχανή

Ξυραφάκι

Με το συμβατικό ξύρισμα, τα γένια κόβονται με μια απλή κίνηση με τη λεπίδα.

Ηλεκτρική Ξυριστική Μηχανή

Ηλεκτρικό ξυράφι

Με την Ηλεκτρική Ξυριστική Μηχανή, τα γένια κόβονται μεταξύ δύο λεπίδων που μιμούνται την κίνηση του ψαλιδιού.

Οι βασικές αρχές του υγρού ξυρίσματος - Συμβατικό Ξύρισμα και το φαινόμενο της υστέρησης

Τα ξυράφια χρησιμοποιούν τη λεγόμενη υστέρηση

Οι συμβατικές ξυριστικές μηχανές εκμεταλλεύονται το φαινόμενο της «υστέρησης» που είναι μια δύσκολη λέξη για να πούμε ότι όταν μια λεπίδα έρχεται σε επαφή με την τρίχα, την ανασηκώνει από τον θύλακα προτού την κόψει.

Δεύτερη και τρίτη λεπίδα έχουν προστεθεί στα ξυράφια

Σήμερα, στις ξυριστικές μηχανές έχουν προστεθεί δύο και τρεις επιπλέον λεπίδες (ή περισσότερες, όπως στη Gillette ProShield™ που έχει 5), οι οποίες είναι τοποθετημένες έτσι ώστε οι ανασηκωμένες τρίχες να κόβονται και στη συνέχεια να εισέρχονται και πάλι κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας, χαρίζοντάς σας απίστευτα απαλό ξύρισμα.

Ξυριστείτε καλά

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε πια να απολαύσετε βαθύ ξύρισμα και, εφόσον ο σχεδιασμός είναι ακριβείας, και άνετο ξύρισμα.

Οι βασικές αρχές του στεγνού ξυρίσματος (με ηλεκτρική ξυριστική μηχανή)

Οι ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές έχουν δύο μέρη για να κόβουν τις τρίχες: ένα λεπτό, διάτρητο μεταλλικό πλέγμα και το εξάρτημα «υπο-κοπής», ένα σύνολο μικροσκοπικών λεπίδων που μετακινούνται εμπρός-πίσω πολύ γρήγορα κάτω από το πλέγμα. Οι μικρές οπές του πλέγματος είναι λείες στο εξωτερικό, αλλά αιχμηρές στο εσωτερικό, λειτουργώντας σαν δεύτερες λεπίδες.

Τα βασικά του ξυρίσματος ξηρού δέρματος
Τα ηλεκτρικά ξυράφια χρησιμοποιούν την ελαστικότητα του δέρματος για να επιτύχουν αποτελέσματα ξυρίσματος μακράς διαρκείας

Οι ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές χρησιμοποιούν την ελαστικότητα του δέρματος για παρατεταμένα ξυριστικά αποτελέσματα. Η ηλεκτρική ξυριστική πιέζει την επιδερμίδα προς τα κάτω και την κινεί, όπως ένα καράβι που δημιουργεί κύματα.

Τα ηλεκτρικά ξυράφια αφήνουν τα μαλλιά σας πιο εκτεθειμένα

Σαν αποτέλεσμα, η επιδερμίδα έρχεται σε επαφή με τις οπές του πλέγματος, προκαλώντας μεγαλύτερη έκθεση της τρίχας.

Ηλεκτρικά ξυράφια για στενό ξύρισμα

Αφού αυτή κοπεί, το υπολειπόμενο μέρος της τρίχας τραβιέται πίσω και κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας, χαρίζοντάς σας βαθύτερο ξύρισμα.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι συστημάτων ηλεκτρικών ξυριστικών μηχανών: οι περιστροφικές και οι γραμμικές. Και στα δύο συστήματα χρησιμοποιείται ένα πλέγμα που έρχεται σε επαφή με το δέρμα ενώ η λεπίδα (το σύστημα «υπο-κοπής») μετακινείται από κάτω. Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο συστημάτων είναι η κατεύθυνση κίνησης της λεπίδας υπο-κοπής.

ΞΥΡΙΣΜΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

Περιστροφική ηλεκτρική ξυριστική μηχανή

Στο περιστροφικό σύστημα, η λεπίδα κινείται σε κύκλους κάτω από το πλέγμα.

ΞΥΡΙΣΜΑ ΜΕ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

Ηλεκτρικό γραμμικό ξύρισμα

Στο γραμμικό σύστημα, η λεπίδα κινείται από τη μία πλευρά στην άλλη με γραμμική κίνηση. Όλες οι ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές της Braun είναι μηχανές γραμμικού πλέγματος.

Ποιά ξυριστική μηχανή μου ταιριάζει?

Τόσο οι συμβατικές ξυριστικές μηχανές όσο και οι ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές μπορούν να σας προσφέρουν το άνετο, βαθύ ξύρισμα που όλοι επιδιώκουμε. Το αν κάποιος επιλέγει υγρό ή στεγνό ξύρισμα είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και εξαρτάται από παράγοντες όπως οι ατομικές προσδοκίες και οι ξυριστικές συνήθειες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επιδερμίδα σας χρειάζεται περίπου έναν μήνα για να προσαρμοστεί σε μια νέα μέθοδο ξυρίσματος. Εάν πρόκειται να κάνετε αλλαγή, δώστε λίγο χρόνο στην επιδερμίδα σας για να προσαρμοστεί στη νέα μέθοδο.

Όποια μέθοδο και αν επιλέξετε, να θυμάστε να ξεπλένετε το νιπτήρα μετά το ξύρισμα.

Ηταν χρήσιμο αυτό το άρθρο;