Πώς να αντιμετωπίσετε την ψευδοθυλακίτιδα και τις γυρισμένες τρίχες

Παρόλο που πολλοί άνδρες μπορεί να έχουν ερεθισμένη επιδερμίδα μετά το ξύρισμα, ορισμένοι είναι πιο ευάλωτοι να αναπτύξουν ένα χρόνιο είδος οιδήματος που ονομάζεται ψευδοθυλακίτιδα. Μετά το ξύρισμα εμφανίζονται φουσκάλες που μπορεί να είναι επώδυνες. H Gillette έχει τις συμβουλές που χρειάζεστε για την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης γυρισμένων τριχών και ψευδοθυλακίτιδας.

Για συμβουλές σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε το οίδημα από το ξύρισμα που δεν οφείλεται στη ψευδοθυλακίτιδα, δείτε το άρθρο μας αίσθηση καψίματος και ερεθισμός από το ξύρισμα.

Ψευδοθυλακίτιδα: όλη η αλήθεια

Η ψευδοθυλακίτιδα και οι γυρισμένες τρίχες οφείλονται στη γενετική τάση για υπερβολικά σγουρά γένια. Το ακανόνιστο σχήμα που έχουν τα σγουρά γένια και οι ρίζες τους κάνουν τις τρίχες να έχουν την τάση να μεγαλώνουν πίσω από την επιφάνεια της επιδερμίδας καθώς αναπτύσσονται εκ νέου μετά το ξύρισμα. Αυτός ο γενετικός παράγοντας καθιστά τις εσωτερικές τρίχες και το οίδημα από το ξύρισμα συχνό φαινόμενο σε άνδρες αφρικανικής ή ινδοευρωπαϊκής καταγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν οφείλονται όλοι οι ερεθισμοί από το ξύρισμα στην ψευδοθυλακίτιδα. Επομένως, αν πιστεύετε ότι πάσχετε από αυτή την πάθηση, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε πρώτα τον δερματολόγο σας για διάγνωση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των γυρισμένων τριχών.

Πέρα από τους γενετικούς παράγοντες, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να συμβούν ενώ ξυρίζεστε και να σας καταστήσουν πιο ευάλωτους στο οίδημα από το ξύρισμα. Όταν η ρίζα της τρίχας είναι ξηρή, είναι πολύ πιο δύσκολο για την ξυριστική μηχανή σας να κόψει, με αποτέλεσμα να νιώθετε τραβήγματα. Αυτό, όχι μόνο προκαλεί δυσφορία αλλά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το κόψιμο της τρίχας διαγώνια, γεγονός που διευκολύνει ακόμη περισσότερο την τρίχα να εισχωρήσει στην επιδερμίδα κατά την ανάπτυξή της, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εμφανιστούν οιδήματα.

Ψευδοθυλακίτιδα: όλη η αλήθεια

Συμβουλές για να μειώσετε το οίδημα από το ξύρισμα:

1

Ενυδάτωση και απολέπιση:

Αρχικά, ενυδατώστε την επιδερμίδα, για να μαλακώσετε τα γένια σας. Τα ξηρά γένια κόβονται πιο δύσκολα και επανεμφανίζονται πιο εύκολα στην επιδερμίδα σας. Είναι καλύτερο να ξυρίζεστε κατά τη διάρκεια ενός ζεστού ντους ή μετά από αυτό. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε στο πρόσωπό σας μια πετσέτα με ζεστό νερό για 1-2 λεπτά. Κάντε απολέπιση χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό ή απολεπιστικό προσώπου, για να απελευθερωθούν τα παγιδευμένα γένια.
2

Δημιουργία αφρού:

Χρησιμοποιήστε gel ή αφρό ξυρίσματος υψηλής ποιότητας και ειδικά για ευαίσθητες επιδερμίδες. Δημιουργήστε αφρό και απλώστε τον παντού, για να ενυδατώσετε τα γένια και να αποφύγετε τον ερεθισμό της επιδερμίδας κατά το ξύρισμα. Προτού ξεκινήσετε, αφήστε τον αφρό να απορροφηθεί.
3

Ξύρισμα:

Το πιο σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε μια ξυριστική μηχανή σχεδιασμένη για ευαίσθητες επιδερμίδες, όπως η Gillette SkinGuard, που διαθέτει μια αποκλειστική τεχνολογία, η οποία επιτρέπει στις λεπίδες να ξυρίζουν τα γένια ενώ παράλληλα προστατεύουν την επιδερμίδα. Πριν ξεκινήσετε το ξύρισμα, ελέγξτε τις λεπίδες. Οι παλιές λεπίδες μπορούν να προκαλέσουν τραβήγματα και να και να οδηγήσουν σε γύρισμα των τριχών ή ψευδοθυλακίτιδα. Ξυρίστε με ανάλαφρες και απαλές κινήσεις. Φροντίστε να μην ξαναπεράσετε πολλές φορές την ίδια περιοχή, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Ξεπλύντε αρκετές φορές τις λεπίδες και ξαναβάλτε τζελ κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος. Τα γένια μεγαλώνουν προς διάφορες κατευθύνσεις. Προσπαθήστε να τα ξυρίζετε προς την κατεύθυνση που αισθάνεστε καλύτερα. Αφήστε τις πιο ευαίσθητες περιοχές του προσώπου σας τελευταίες. Αν αφήσετε το gel ξυρίσματος να απορροφηθεί για περισσότερη ώρα,τα γένια θα μαλακώσουν περισσότερο και θα κόβονται πιο εύκολα. Χρησιμοποιήστε τη μονή λεπίδα ακριβείας που βρίσκεται στο πίσω μέρος, για να δώσετε ένα άψογο σχήμα στα γένια σας και να ξυρίσετε τις δυσπρόσιτες περιοχές, όπως αυτή κάτω από τη μύτη.
4

Ανακούφιση

Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με δροσερό νερό και στεγνώστε το με μια πετσέτα. Απλώστε ένα ενυδατικό after-shave, για να ενυδατώσετε και να μαλακώσετε την επιδερμίδα σας. Προσπαθήστε να ξυρίζεστε αρκετά τακτικά, ώστε τα γένια σας να μη μακραίνουν πολύ και να μην ξαναμπαίνουν μέσα στην επιδερμίδα.

Ενυδάτωση, δημιουργία αφρού, ξύρισμα και ανακούφιση: αυτά τα τέσσερα βήματα, σε συνδυασμό με τη σειρά προϊόντων περιποίησης της Gillette για το ξύρισμα, θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την ψευδοθυλακίτιδα.

Για συμβουλές σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε το οίδημα από το ξύρισμα που δεν οφείλεται στη ψευδοθυλακίτιδα, δείτε το άρθρο μας αίσθηση καψίματος και ερεθισμός από το ξύρισμα.

Ηταν χρήσιμο αυτό το άρθρο;